Hogyan lesz valaki afantáziás?

Az afantázia kialakulásának 3 féle oka lehet: van, akinek a családjában öröklődik az afantázia, és afantáziásnak születik; van, aki az agyat ért fizikai sérülés következtében veszti el "belső látását"; és van, aki lelki sérülés következtében, illetve annak elkerülése "céljából" lesz afantáziás.

Az örökletes afantázia felismerhetőségével ellentétben a belső világok közötti különbség nyilvánvalóbb, ha valaki nem született afantáziás, hanem agysérülés következtében veszíti el a belső látás képességét.

A felnőttként afantáziássá vált Monsieur X. azt írja a híres neurológus Charcot-nak 1883-ban, mikor kifejlesztett magának hirtelen eltűnt belső képei helyett egy másfajta emlékezésmódot: "[...] El kell mondanom magamnak, amire emlékezni akarok, régen csak le kellett fényképeznem a látványt. [...] Most már csak szavakban álmodok [...] Megváltozott a személyiségem, sokkal kevésbé érint meg a bánat és a gyász" 

Több mint egy évszázaddal később vesztette el a belső látását M. X., akit Zeman vizsgált. A mérések tanúsága szerint ő is folyamatosan fejlesztett ki egy másfajta, verbális megoldásmódot a vizuálisnak szánt feladatokra. Ő így fogalmazott: "Emlékszem a vizuális részletekre, de nem látom".

Gondolkodásunk, képzeletünk, emlékezésünk két módon működhet: lehet főleg vizuális, és lehet absztrakt, talán leggyakrabban verbális. Akiknél a vizualitás sérül, kompenzációképpen az absztrakt gondolkodás fejlődik.

.